Over mezelf

Hallo,

ik ben Kim Heijkers moeder van Lotte en Jelle. In 2010 ben ik bij voetbalclub UNION via Joost Gilissen, de trainer van mijn zoon Jelle, in contact gekomen met MYSA. De afkorting staat voor Mathare Youth Sports Association.
Mathare is de sloppenwijk van Nairobi, de hoofdstad van Kenia. De gedachte achter MYSA is dat je via sport kunt bereiken dat mensen zich verantwoordelijk en betrokken gaan voelen, dat zij gemeenschapszin ontwikkelen en dat zij verder komen in het leven.

Joost is al een aantal jaren actief met de stichting MYSA en hij vertelde er met veel enthousiasme over. Mijn interesse was snel gewekt en zo volgden er veel gesprekken over MYSA en de sloppenwijk. 

Sinds 2001 biedt Union jaarlijks een groep jeugdige voetballers van MYSA een activiteitenweek aan in Nijmegen. Al deze kinderen komen uit de sloppenwijk Mathare. In de zomer van 2014 kwam er een groep van 16 kinderen in de leeftijd van 12 à 13 jaar. Dit jaar werden wij voor het eerst als gastgezin gevraagd. Ik was meteen dol enthousiast. Aldus hebben we in augustus 2014 een week lang met de jongens opgetrokken. Alle kinderen werden ondergebracht bij gastgezinnen, en zo ook twee bij ons. De week was onbeschrijfelijk bijzonder. Ik kreeg zoveel energie van de jongens en het afscheid viel ons allen dan ook zeer zwaar!

Fantastisch was het eerste berichtje uit Nairobi van Telvin, één van de kinderen die bij ons logeerde. Ik miste ze enorm! Ik kon het niet loslaten en had heel sterk het gevoel dat ik hier meer mee moest gaan doen.

Het toeval kwam dat een goede vriendin mij voorstelde om met haar mee te vliegen naar Nairobi. Ze werkt als stewardess bij de KLM en mag soms iemand meenemen. Toen ging alles ineens heel snel.

Omstreeks februari 2015 gaan we echt naar Nairobi om daar de sloppenwijk Mathare te bezoeken, evenals de kinderen die hier zijn geweest. Daar worden we opgevangen en rondgeleid door mensen van MYSA die ik afgelopen zomer heb leren kennen.

Tot op de dag van vandaag heb ik bijna dagelijks even contact met Telvin en soms ook met andere kinderen van de groep. Ze gaan dan naar een internetcafé. Onder meer door de gesprekjes met Telvin (12 jaar) ben ik op het idee van de actie gekomen

Hij en vele andere kinderen zijn in deze tijd met hun basisschool examen bezig. Studeren is lastig omdat het al zo vroeg donker is in Nairobi. Elektriciteit hebben ze niet of zeer onregelmatig en kaarsjes kunnen ze niet altijd betalen. Aldus kwam ik op het idee om lampjes op zonne energie mee te nemen. De WAKA WAKA lampjes bieden in dat opzicht een geweldige kans. En zo is mijn project gestart.

Helpen jullie mij mee??
 
6 opmerkingen:

 1. Kim! Je mag trots zijn op jezelf! Het ziet er allemaal top uit!
  Liefs Marloes XxX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat lief Marloes! Dank je wel ��

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi initiatief! Heel veel succes. !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kim,

  Ik heb je blog en actie gelezen. Indrukwekkend werk! Uit ervaring weet ik dat alle beetjes helpen, succes en ga vooral door!

  Martijn Dorenbosch

  BeantwoordenVerwijderen
 5. je bent mooi en heeft een goede hart voor anderen.

  BeantwoordenVerwijderen